Oslo și împrejurimile sale, zonele cu cele mai multe joburi pentru asistenți medicali

Vedere din interiorul Spitalului Universitar Akershus Foto: www.dagbladet.no

Te-ai întrebat unde există mai multe șanse să îți practici meseria? În ce zone ale Norvegiei oferta de locuri de muncă este mai bogată, mai “pe alese”? Dacă îți imaginezi că e vorba de Oslo, nu te înșeli. Iar dacă mai pui la socoteală și zonele din jurul ei, atunci poți spune că ai primit deja răspunsul.

Ca mai peste tot în lume, capitala e cea mai tentantă. Aici piața muncii se mișcă rapid. Tot aici locurile disponibile sunt mai numeroase.

Statistic vorbind, din cele 675 anunțuri publicate în urmă cu o zi pe finn.no (aproape 1.900 locuri de muncă), cel mai popular și accesat site de anunțuri din Norvegia, 155 proveneau doar din Oslo. Dar la acestea se adaugă cele 214 anunțuri din zona Viken, respectiv din împrejurimile capitalei.

Practic, Oslo și Viken dețin peste jumătate din piața locurilor de muncă destinate asistenților medicali (aproximativ 55%)

Vestul țării ocupă poziția secundă în topul ofertelor de muncă, cu respectiv 113 anunțuri în zona Vestlandet și 43 anunțuri în zona Rogaland. Împreună împart o “felie” de aproximativ 23% din această piață. 

La polul opus se situează nordul țării, cu doar două procente. În Troms și Finmark fuseseră publicate până ieri doar 15 anunțuri.

Limba, cel mai important criteriu de selecție

La pomul lăudat nu te poți duce cu sacul, totuși. Cei care stăpânesc bine limba norvegiană își pot găsi pe alese un job. Chiar dacă și oferta este ridicată, pă măsura cererii de muncă.

Majoritatea celor care își caută un job preferă capitala sau împrejurimile ei. În cursa pentru un loc de muncă se înscriu nenumărate naționalități. Însă un nivel bun de limbă, experiență pe măsură și recomandări de la fostul loc de muncă reprezintă atuuri care îți cresc considerabil șansele de a fi angajat.

Pentru cei novici într-ale limbii norvegiene, cele mai multe șanse să fii angajat rapid apar tot în localitățile mici, departe de capitală. Însă nu se pune problema de un nivel de începător, ci de cel puțin unul mediu de limbă. Respectiv, minim B1, de preferat chiar B2. 

Pentru că în capitală sau în zonele limitrofe ești acceptat numai cu un nivel de limbă de minim B2. Ba, chiar în multe anunțuri, este specificat chiar nivelul C1 (academic) de limbă norvegiană. 

Angajatorii vor să te păstreze cât mai mult, după ce ai bătut palma cu ei

Te întrebi peste cât timp trebuie să îți faci iar bagajele, pentru că îți expiră contractul? Ei, bine, nu ai motive să te grăbești. Dacă nu cauți noi provocări sau un alt loc de muncă, îl poți păstra pe cel vechi atât cât îți dorești.

Cei mai mulți angajatori preferă să încheie contracte fast. În traducere liberă, pe perioadă nedeterminată.

În ceea ce privește forma de angajare, din cele 675 de anunțuri publicate în urmă cu o zi pe finn.no, mai bine de jumătate sunt pe perioadă nedeterminată. Doar 25% sunt disponibile pentru vikariat, adică pentru o perioadă determinată de timp. Restul, de 20%, sunt valabile pentru cei care vor să lucreze pentru o firmă de recrutare, pe un proiect anume sau doar sezonier, în lunile de vară.  

La stat, sau la privat?

Deși varianta publică este mai tentantă din punct de vedere al respectării drepturilor tale, ca angajat, nici sectorul privat nu este de neglijat. Ambele au nevoie de forță de muncă și ambele sectoare își revendică aproape același procentaj din piață.

Balanța înclină ușor spre sectorul public, spre comune (forma de organizare oficială în Norvegia).

Aproape 60% din anunțurile publicate pe finn.no vizează domeniul public. Restul îl reprezintă firmele private, fie că este vorba de spitale, de firme de îngrijire la domiciliu sau de centre de îngrijre pentru bătrâni. 

De altfel, în 90% din cazuri poți lucra ca asistent medical strict în domeniul îngrijirii și sănătății, respectiv helse og omsorg. Dar poți alege să muncești ca asistent medical într-o școală, grădiniță, în domeniul cercetării, recrutării sau cel al administrației publice. 

Full-time și mai puțin part-time

Spital sau centru de îngrijire pentru bătrâni ori pentru persoane cu probleme psihice, toți au nevoie de tine să lucrezi cât poți de mult. De preferat, toată săptămâna legală de lucru.

În 84% din cazuri, timpul de lucru este de 100%. Doar în restul de 16% se poate vorbi de timp parțial, adică doar de una, două sau mai multe zile de lucru săptămânal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.