Toamna aduce chirii mai mari în Oslo

* comparativ cu preţurile din primăvară, o locuinţă a devenit mai scumpă cu 1.000 şi chiar cu 2.000 de coroane

* o garsonieră îţi solicită portofelul pentru cel puţin 8.000 de coroane, în timp ce un apartament cu două sau cu trei camere, parţial mobilat sau chiar nemobilat, poate deveni locuinţa ta temporară pentru 12.000 sau chiar pentru 15.000 de coroane

* cele mai scumpe sunt cartierele Grunerløkka-Sofienberg, St. Hanshaugen-Ullevål, Uranienborg-Majorstuen, Bygdøy-Frogner, Gamle Oslo, Sagene-Torshov, Ullern, Helsfyr-Sinsen şi Sentrum, situate în zona de vest

Pentru 10.500 de coroane pe luna, poti inchiria 38 de metri patrati intr-un astfel de bloc, in cartierul Grunerløkka

Pentru 10.500 de coroane pe luna, poti inchiria 38 de metri patrati intr-un astfel de bloc, in cartierul Grunerløkka

Ca orice capitală, Oslo devine o adevărată provocare atunci când te gândeşti să închiriezi ceva. Nu că nu ai avea de unde să alegi. Ba, din contră. Numai în ultima lună ai aproape 2.000 de anunţuri prin care eşti îmbiat să te muţi în locuinţa dorită. Când vine însă vorba de bani, şi mai curând de cei pe care trebuie să-i scoţi din buzunar, nu să-i pui în portofel, capitala îţi dă dureri de cap. Un acoperiş decent deasupra capului, fie el şi pe o suprafaţă de 16 metri pătraţi, îţi solicită portofelul pentru minim 900 de euro. Iar la preţ se adaugă dublul sau chiar triplul chiriei, în contul garanţiei. Asta, dacă vrei să stai într-unul din cele 27 de cartiere analizate. În suburbii, preţurile sunt mai accesibile, dacă nu te deranjează să faci naveta cu autobuzul sau cu trenul. Legăturile sunt bune, iar mijloacele de transport în comun sosesc fără întârziere.

În această analiză am avut în calcul 27 de cartiere din Oslo şi cele aproximativ 1.900 de anunţuri publicate pe cel mai important site norvegian de anunţuri, finn.no. Comparativ cu luna aprilie, când realizam o analiză similară, preţurile închirierilor au urcat, în medie, cu 1.000 şi chiar cu 2.000 de coroane.

Cartier bun, plată pe măsură

În top, cu cele mai multe locuinţe disponibile, dar şi cu cele mai mari preţuri, conduc cartierele Grunerløkka-Sofienberg, St. Hanshaugen-Ullevål, Uranienborg-Majorstuen, Bygdøy-Frogner, Gamle Oslo, Sagene-Torshov, Ullern, Helsfyr-Sinsen şi Sentrum. De fapt, între acestea şi cartiere precum Hellerud, Grorud, Stovner sau Manglerud nu există diferenţe semnificative de preţ. De exemplu, dacă pentru o suprafaţă de 25 de metri pătraţi plăteşti în Hellerud cel puţin 6.500 de coroane, în Grorud 8.000 de coroane, în centrul capitalei, pentru aceeaşi bani, abia poţi închiria o locuinţă colectivă, de 16 metri pătraţi. Şi ne referim în general la camere nemobilate sau parţial mobilate. În Gamle Oslo, de exemplu, un studio de 20 de metri pătraţi abia poate fi găsit cu 7.900 de coroane pentru că, în general, micuţa locuinţă te costă de la 8.500 de coroane în sus.

Dacă intenţionezi să-ţi iei şi familia cu tine, atunci preţurile urcă în medie până la 14.000 de coroane. E vorba de apartamente cu două sau trei camere, în mare parte nemobilate sau parţial mobilate. E drept că arată bine, sunt bine întreţinute, însă ar însemna că jumătate din leafa ta ca asistent medical aflat la început de carieră se duce doar pe plata chiriei.

Suburbiile, o soluţie mai bună pentru a economisi bani

În concluzie, chirii mai acceptabile poţi găsi în zona de est a Oslo-ului, adică în cartierele Grorud, Bjerke, Stovner, Manglerud. Zona de vest este considerată una foarte bună, elitistă, însă și prețurile sunt pe măsură. Dacă n-ai un salariu măricel, cu greu te poți apropia de cartierele Uranienborg-Majorstuen,Vinderen, Frogner sau Holmenkollen. Sondre Norstrand e departe, la aproximativ 40 minute de mers cu autobuzul, însă chiriile sunt mai mici. Dacă nici așa nu îți surâde ideea de a plăti pe o locuință prea mult, poți să împarți un apartament colectiv cu alte două-trei persoane.

Dacă ai mașină, poți închiria o locuință în zona metropolitană,în suburbii. Una dintre ele e Akershus, cu localitățile Ås,Vestby,Nittedal sau Lørenskog. În zona Bærum, tot în vest, plata e consistentă. Un alt oraș mare spre care te poți orienta este Drammen. Aici poți face naveta cu trenul, iar drumul nu durează mai mult de jumătate de oră, cu pornire de la gara centrală.

 

 

2 comentarii la “Toamna aduce chirii mai mari în Oslo

    1. asistent Autor postare

      Cel mai bine e sa intrebati pe forumurile romanilor din Norvegia. E posibil chiar ca vreun roman, venit in concediu vara asta, sa-si inchirieze pt o saptamana camera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.