Să lucrezi în Norvegia pe cont propriu sau pentru o firmă de vikariat? Avantaje si dezavantaje

Ølen, peisaje care te lasă fără cuvinte Foto: arhiva personală

Ølen, peisaje care te lasă fără cuvinte
Foto: arhiva personală

Puțini sunteți cei care ați decis să lucrați în Norvegia ca asistenți medicali și nu aveți îndoieli în privința asta. Îndrăznesc să cred. Eu am experimentat ambele situații. Am încercat pe cont propriu, fără mari șanse, însă. Pentru că era vorba de Oslo, unde pretențiile sunt mai mult decât ridicate. Pentru că abia bâjbâiam în ceea ce privește limba. Care nu este imposibil de învățat, însă ai nevoie de câtva timp și practică pentru a o stăpâni în final, ca pe un cal nărăvaș. Apoi, când părea că toate ușile mi se închid în nas, am descoperit Accurate Care, firmă norvegiană de vikariat. Și, de atunci, lucrurile au început să se miște. Încet, dar sigur. Prin dorința mea de a învăța mereu, cu ajutorul firmei și, în special, cu cel al lui Cazimir, consultantul român disponibil oricând, indiferent de oră sau de zi. Ceea ce e mare lucru aici pentru că, pentru norvegieni, weekendul și timpul liber, după programul normal de lucru, sunt sfinte.

 

Vikarbyrå-pe limba tuturor 

Dacă unii aveți suficiente motive și destulă putere să răzbateți singuri, pentru majoritatea cred că este mai comod să apeleze la un vikarbyrå. Cu alte cuvinte, o firmă care te plasează acolo unde este nevoie și unde există cerere. Asta poate însemna că lucrezi câteva luni într-un anumit loc, alte câteva luni în altul. Uneori poate fi mai mult de doi-trei ani în același loc, dar cazurile de acest gen sunt rare.

Să lucrezi pentru un vikarbyrå poate fi unul dintre cele mai bune începuturi pe care le poți avea în Norvegia, ca asistent medical. Și o spun din experiență și cu convingere. În aceste rânduri voi enumera atât avantajele, cât și dezavantajele. Văzute prin ochii mei, gândite cu propria-mi minte și simțite cu propriul meu suflet. Precizând că singura mea interațiune cu un vikarbyrå a fost cea cu Accurate Care. De celelalte firme de vikariat știu din auzite. Nu le cunosc “bucătăria” proprie. Cam toate au aceeași ofertă. Diferența o fac zonele din Norvegia în care au contacte și consultanții. Care pot fi mai mult sau mai puțin implicați. Iar eu am avut norocul să întâlnesc unul dintre aceștia, din prima categorie.

Să începem cu partea plină a paharului…

Avantaje: curs de limbă norvegiană, cazare și mașină asigurate de firmă. Și, peste toate, job asigurat mereu. Pentru că așa câștigi și tu, câștigă și ei. Nu lucrezi, nu primesc nici ei bani pentru tine. Ba, din contră, ei trebuie să-ți asigure 75% din salariu atunci când ești pus pe liber, din varii motive. Nu pentru că ar vrea și ar fi buni samariteni, ci pentru că așa spune legea.

Ce înseamnă curs de norvegiană asigurat? Timp de câteva luni, înveți ABC-ul limbii norvegiene, într-o sală de curs sau pe Skype. Nu plătești nimic pentru asta, cel puțin în perioada respectivă. Că îți sunt reținuți apoi bani din salariu, asta nu o pot afirma sau infirma cu certitudine pentru simplul motiv că eu am “sărit” peste această etapă și am preferat să mă descurc singură, mergând la un curs privat, direct în Oslo. Independența mea m-a costat destul. Trei luni de locuit în Oslo, trei luni din care doar jumătate din timp l-am petrecut la cursuri.  Restul a trecut stând izolată în casă, cu îndoiala că pot fi atât de bună pe cât îmi doream, într-un timp scurt. Dar răsplata a venit după, când am reușit să obțin nivelul B1 pe cale oficială. Norskprøve 3, recunoscut la nivel național. Și B2, de data asta mai curând neoficial, obținut prin testarea făcută de o firmă care organizează cursuri de norvegiană într-o anumită zonă a Norvegiei. Testare plătită de Accurate Care, primul meu angajator în Norvegia.

Continuăm cu bilele albe…

Cât despre cazare, o altă bilă albă pentru o firmă de vikariat este că cei de acolo îți caută locuință, iar tu nu trebuie decât să-ți faci bagajul și să te prezinți la adresa indicată. În cazurile fericite, te poate aștepta un coleg pentru a te ghida apoi spre și la noua casă. Iar grija lenjeriei sau a veselei trebuie să o lași deoparte. Ai cameră proprie, casa e dotată cu veselă, folosită în comun de toți.

Mașina: poți folosi mașina firmei mergând spre muncă, sau îți poate fi decontată benzina folosită pentru navetă, în limita unei sume lunare. Nu ai automobil doar pentru tine, ci practic conduci către locul de muncă, iar mașina este preluată de către colega sau colegul cu care faci schimbul de tură. Iar tu ai din nou mașină până acasă atunci când faci din nou schimb de tură cu colegul ce îți preia sarcinile. De aceea, și nu numai, permisul de conducere e important aici. Iar lipsa lui constituie un dezavantaj.

 

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă

Dacă te-ai gândit că “a avea job-ul asigurat” înseamnă să te culci pe o ureche în ceea ce privește învățarea limbii, ia-ți gândul de la asta. Firma îți garantează un loc de muncă, îți găsește un pacient sau un centru de îngrijire cu care să lucrezi, ca să-ți câștigi salariul. Așa e. Însă tu ești cel care va trebui să înțelegi ce spun colegii când îți raportează despre pacient sau când îți cer să rezolvi diverse probleme. Tu ești cel care trebuie să înțelegi ceea ce îți spun pacienții și tot tu ești cel care trebuie să se facă înțeles de toți: colegi, pacienți, aparținători, eventual medici. Vorba aceea: “Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”. Așa că, zi de zi, cât te țin puterile, trebuie să înveți din mers atât rutina zilnică, cât și limba. Și, de viața e o luptă, continuă să lupți! Continuă să înveți, fie citind ziarele norvegiene, fie accesând site-uri și vizionând filmulețe gratuite, fie privind la TV sau citind cărți. În norvegiană, logic. Că surse sunt, slavă Domnului!

Jobul ideal, dacă vrei să vezi gratis Norvegia

Jobul ideal, dacă ești singur și nu ai familie. Te plimbi prin toată Norvegia, vezi diverse locuri, lucrezi două luni într-un loc, alte câteva luni în altul. Dacă nu-ți place ce găsești undeva, nici o problemă: știi că peste puțin timp vei fi mutat altundeva. Sau, în cel mai rău caz, poți cere să ți se găsească un alt job. Tu, în timpul ăsta, strângi din dinți și aștepți. Ce? Să apară o ofertă la firmă care să te mulțumească. Sau un loc liber, pentru care tu ești potrivit și agreat de viitorul tău șef, al viitorului loc de muncă. Pentru că sistemul de vikariat funcționează tocmai astfel: centrul de îngrijire sau municipalitatea, în mod direct, anunță birourile de vikariat cu care colaborează că au nevoie de un asistent medical în perioada X. Iar consultanții firmelor trimit CV-uri cu un anumit număr de candidați. Iar dintre aceștia este ales cel care corespunde cerințelor.

Și acum, reversul medaliei…

Și acum, să trecem la DEZAVANTAJE. Culmea e că tocmai avantajele de mai sus se transformă în scurt timp în dezavantaje. Atunci când acasă, în România, ai copii de care nu te lasă sufletul să te desparți o zi, darmite cine știe cât, nu-ți prea mai dă ghes inima să “călătorești” atât de mult. Vrei să te stabilești undeva, să poată copiii începe școala acolo, așa cum ai plănuit de la început. Și nu poți face lucrurile acestea atunci când azi ești aici, peste puțin timp vei fi în altă parte.

Un alt dezavantaj este că ai propria cameră, dar poți împărți bucătăria, baia și sufrageria cu alte cinci, șase, zece persoane, chiar. De obicei, sunt destul de liniștiți. De obicei. Trebuie să accepți inevitabilele lucruri care vin la pachet cu traiul la comun: gunoiul pe care nu-l aruncă nimeni, căci principiul “nu e treaba mea, altul poate face asta”, e universal înrădăcinat, se pare. Bucătăria și baia, care nu sunt așa de curate pe cât ți-ai dori, sunt un alt măr al discordiei. Ca să nu mai spun că pe ceilalți colocatari îi lasă reci faptul că tu faci curat periodic prin toată casa. Iar bunele intenții nu se “iau” așa de ușor precum se răspândesc proastele obiceiuri. În general, însă, liniștea îți este respectată. Dacă îi spui unui coleg norvegian sau scandinav că te deranjează X sau Y lucru, reacționează pozitiv. Dar uită la fel de repede, în ziua următoare.

În loc de epilog…

Trecând peste toate, tu ești cel care hotărăște în ce parte înclini balanța și care îți sunt limitele. Pentru că viața ta nu poate fi trăită de nimeni altcineva. Și nimeni nu poate fi mai sincer cu tine decât poți fi tu însăți. Iar dacă ai iluzia că aici găsești prieteni, poți aștepta mult și bine. Prieteniile vor fi de suprafață, iar tocmai atunci când vei avea mai multă nevoie, vei fi refuzat. Cu zâmbetul pe buze. Politicos. Dar, dacă nu ești foarte senzitiv și nu ai mari așteptări, e un lucru cu care poți supraviețui. Pentru că salariul este frumos, totuși, deși prețurile mâncării, chiriei, transportului și traiului de zi cu zi nu-ți lasă mare lucru în portofel. Și tocmai de aceea, dacă lucrezi pentru o firmă de vikariat, poți economisi destul. Cu dezavantajele de care pomeneam mai sus, însă.

3 comentarii la “Să lucrezi în Norvegia pe cont propriu sau pentru o firmă de vikariat? Avantaje si dezavantaje

  1. Georgiana

    Buna , mai este valabila aceasta firma ? Are acceasi nume sau acum este Focuscare ? Alta firma de recrutare … pentru Norvegia mai stii ? ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.