Piața imobiliară din Oslo și împrejurimi, doar un vis frumos pentru asistenții medicali

Lucrătorii în halate albe pot doar visa la cheile propriului apartament, cel puțin când vine vorba de capitală și de alte orașe mari din Norvegia. Cu un venit mediu anual, aceștia au acces la din ce în ce mai puține locuințe, arată statisticile. Iar acest lucru afectează și piața recrutărilor, avertizează liderii sindicali. Într-un top al prețurilor pieței imobiliare, cea mai accesibilă este zona Ålesund și Sola. La polul opus se situează Oslo, Asker și Bærum.

Un asistent medical cu un salariu normal își permite doar unul sau maxim trei procente din totalul locuințelor din zona de est a Norvegiei, potrivit indexului asistenților medicali din 2021, furnizat de Eiendom Norge. Statisticile arată că niciodată n-a fost așa de scump ca acum, raportat la venituri. 

“Că asistenții medicali și alte categorii profesionale nu își mai permit să locuiască în regiunile cheie, acest lucru are consecințe atât  economice, cât și sociale. Slăbește mobilitatea de pe piața muncii. Mai multe persoane care sunt nevoite să facă naveta crește nivelul poluării și creează diferențe nedorite în ceea ce privește evoluția prețurilor”, este de părere Bård Folke Fredriksen, administratorul Asociației norvegiene a constructorilor de locuințe, Norske Boligbyggelag.

Să aduni suficient pentru capitalul propriu, muncă de Sisif

“Oslo și împrejurimile sunt inaccesibile asistenților medicali din cauza prețurilor ridicate și a actualelor condiții de creditare”, spune Anders Francke Lund, analist-șef în cadrul Eiendomsverdi AS.

Doar unul până la trei procente din locuințele de pe piața imobiliară a zonei centrale Østlandet a fost accesibil în 2021 unui asistent medical, potrivit Eiendom Norge. 

Prea dificil să faci naveta când lucrezi la orice oră din zi și din noapte

Ce consecințe are acest lucru asupra recrutării asistenților medicali în orașele mari?

“Este îngrijorător, în primul rând, pentru pacienți, că asistenții medicali nu își mai permit să-și cumpere o locuință în Oslo și în celelalte orașe mari. În special, cei care au doar un venit”, avertizează Lill Sverresdatter Larsen, liderul Sindicatului Norvegian al Asistenților Medicali, Norsk Sykepleierforbundet.

“Asistenții medicali lucrează în ture, indiferent de ora din zi, de aceea nu pot face naveta pe distanțe lungi. Asistenții medicali din întreaga țară ar trebui să aibă posibilitatea să locuiască în apropierea locului de muncă”, este de părere liderul sindical. 

Dificultatea de a recruta personal pune gaz pe foc

Lipsa personalului medical se face resimțită în întreaga țară, spune Lill Sverresdatter Larsen. Numai două comune susțin că nu au probleme cu recrutarea asistenților medicali, iar Oslo nu e printre acestea. Este cu atât mai dificil să îți cumperi un apartament sau o casă ca proaspăt absolvent, își arată îngrijorarea șefa NSF. 

În unele zone din Danemarca a fost lansat un program care permite lucrătorilor din domeniul sănătății să cumpere locuințe mai ieftine. Ideea i se pare binevenită liderului sindical și a fost deja discutată cu reprezentanții puterii de mai multe ori, însă nu într-un cadru oficial. Comune precum Lebesby, de exemplu, s-au angajat să preia ratele locuințelor la care constructorii vor să renunțe. În acest fel se elimină riscul de a construi noi locuințe și este o modalitate importantă de a recruta personal medical.

Puțin soare printre nori, în Ålesund și Sola

Comparativ cu 2020, în 2021 cele mai multe posibilități de a-ți cumpăra un acoperiș deasupra capului, ca asistent medical, le aveai în Ålesund și Sola. Asta, la un venit mediu anual de 600.000 de koroane pe an. Acest salariu implică atât salariul de bază, cât și orele suplimentare lucrate în decursul unui an. Salariul de bază al unui asistent medical poate varia, în medie, între 410.000 și 550.000 kr, în funcție de vechime și de nivelul de studii (un asistent medical generalist câștigă mult mai puțin decât unul specialist). 

Pentru celelalte regiuni incluse în cercetare, prețurile sunt atât de mari, încât un asistent medical n-are nici o șansă. 

Orașele mari, de neatins

Ceva mai bine stăteau lucrurile în Bodø și Fauske, dar lucrurile s-au schimbat, între timp. Dacă în 2020, o treime din piața imobiliară era accesibilă lucrătorilor în halate albe, anul trecut procentajul a scăzut la doar 17%. Lucrurile stau prost și în Tromsø, Drammen, Trondheim, Bergen, Tønsberg, Fredrikstad, Sarpsborg, Hamar și Kristiansand, unde visul de a deține o locuință a devenit din ce în ce mai îndepărtat.

În Bergen, un asistent medical își putea permite anul trecut doar 27 din 100 de locuințe, spre deosebire de 2020, când raportul era de 34/100. Trøndheim și Tromsø stau și mai prost la acest capitol, cu un raport de 24/100, respectiv 14/100. 

Capitala rămâne doar un vis frumos

În Asker, Bærum și Oslo, îți poți muta gândul de la a deveni proprietar. Un asistent medical necăsătorit își permitea anul trecut doar două din 100 de locuințe. Cu un singur venit, să îți poți asigura un acoperiș deasupra capului, rămâne doar un vis frumos. Un proiect lansat anul trecut, înainte de Crăciun, aduce vești bune. Oslobolig reprezintă o colaborare între OBOS, Banenor, NREP și DNB (asociația constructorilor de locuințe și mediul bancar). Potrivit acestui proiect, 1.000 de oameni cu venituri obișnuite își vor permite să-și cumpere o locuință. Cum va funcționa această inițiativă, rămâne de văzut. 

Ce reprezintă Indexul asistenților medicali

Indexul măsoară în ce proporție un asistent medical singur, cu un venit anual de 600.000 kr și un împrumut de studii de 200.000 kr, poate obține un împrumut ipotecar. În mod obișnuit, poți obține de până la cinci ori valoarea venitului anual. Undeva, în jur de trei milioane de koroane. Dacă asistentul medical își poate permite să-și cumpere o mare parte din ceea ce se găsește pe piața locuințelor, înseamnă că prețurile sunt scăzute. Dacă, din contră, nu prea are ce alege, înseamnă că imobilele sunt mult prea scumpe. 

Indexul analizează prețurile doar din anumite orașe și regiuni, considerate reprezentative. 

Sursa articolului Sykepleien.no, care preia, la rândul său, datele publicate de Eiendom Norge.

https://sykepleien.no/2022/01/boligmarkedet-oslo-og-omegn-er-utilgjengelig-sykepleiere?utm_source=Alle+I+NSF&utm_campaign=8bb565d7bd-EMAIL_CAMPAIGN_2022_01_18_12_21&utm_medium=email&utm_term=0_22c64ecf7b-8bb565d7bd-63559106

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.