Cabliști români plătiți cu mai puțin de un euro pe oră ca să instaleze rețele în Norvegia

  • lucrătorii au un contract de sclavi, sunt de părere sindicaliștii scandinavi
  • pentru aceeași muncă, un norvegian primește un salariu de 30 de ori mai mare
  • prețul mic plătit conaționalilor noștri încurajează dumping-ul, susțin autoritățile din Oslo
  • în final, muncitorii au fost trimiși acasă
Cablisti romani in Norvegia, poza preluata de pe site-ul TVe.no

Cablisti romani in Norvegia, poza preluata de pe site-ul TVe.no

Muncitorii română lucrează pe bani puțini, fără să aibă habar că au dreptul la prime de vacanță, la asigurări de sănătate și de accident sau la alte bonusuri. Contract de sclav, așa au etichetat sindicaliștii din domeniul telecomunicațiilor termenii legali conform cărora conaționalii noștri instalau rețele de cablu pentru compania scandinavă NETcom.

“Acesta este cu siguranță un contract de sclav, aşa cum văd eu lucrurile, după actuala lege norvegiană, atunci când vine vorba de contracte de muncă,” a spus Ove Toska, şef al Uniunii lucătorilor în electronică și telecomunicații din Hordaland şi Fjordane.

Săptămâna trecută, postul de televiziune norvegian, TV2, a difuzat un reportaj legat de „cabliștii” români.

Autoritățile au verificat condițiile în care lucrau cei care instalau rețele de cablu pentru NETcom. Salariul acestora era de 7,50 coroane pe oră, un tarif orar foarte mic, comparativ cu cel stabilit de legile norvegiene. Un telemontator norvegian câștigă de 20 sau chiar de 30 de ori mai mult.

Normele de sănătate și securitate în muncă nu sunt nici ele respectate, iar oamenii lucrează fără protecție, au constatat inspectorii de muncă.

Netel, firma norvegiană cu care lucrează NETcom, a trimis lucrătorii acasă pe perioada verii. Reprezentanții Netel au spus că vor să se asigure că toți muncitorii sunt plătiți corect. La fel susține și directorul NETcom, August Christian Johan Baumann, care a spus că românii vor fi plătiți retroactiv, conform legislației norvegiene. Vor primi diferența de bani, așa încât, la final, să nu mai fie diferențe între tariful orar norvegian și cel plătit cabliștilor din România.

“Este o gravă problemă de dumping social. Este neplăcut că lucrătorii câştigă şapte coroane pe oră şi nu prea avem posibilitatea să facem ceva în acest sens. Dumping-ul este în creștere, în multe domenii”, a spus Marita Scott, inspector de muncă.

 

Lucrătorii români erau angajați la firma românească RCA.

“Noi credem că muncitorii câștigă bine. În plus, pe lângă salariu, au acoperite cheltuielile de deplasare și cazare”, a declarat Daniel Constantinescu, manager de proiect la RCA.

Dar, conform legislației norvegiene, ar fi trebuit să primească și bonus de călătorie, un bonus pentru hrană și alte bonusuri. Managerul românesc are un răspuns rapid pentru acest lucru: “Ei bine, eu nu știu legile și reglementările norvegiene”, susține Daniel Constantinescu.

Contractul încheiat între NETcom și RCA este însă legal, deoarece muncitorii sunt plătiți de o companie străină, respectiv cea românească, și nu direct, de către NETcom.

Reportajul poate fi găsit urmând linkul: http://www.tv2.no/2014/08/22/nyheter/sosial-dumping/5933857

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.