Ca la loto: Dacă ai noroc, SAK te autorizează ca asistent medical. Dacă nu, ghinion

Marita Seilskjær, una dintre asistentele medicale care au studiat in Australia

Marita Seilskjær, una dintre asistentele medicale care au studiat in Australia(foto Aftenposten)

Autoritatea care emite certificări de liberă practică asistenților medicali care au studiat în străinătate le pune bețe în roate acestora. Chiar dacă Norvegia resimte lipsa de personal medical, peste 2.400 de solicitări au fost respinse de SAK în ultimii șase ani.

Norvegia are nevoie de asistenți medicali dar continuă să refuze, aleatoriu de cele mai multe ori, solicitările de angajare venite de peste granițele țării. Din 2008 până acum, aproximativ 2.400 de cadre medicale au primit un răspuns negativ din partea SAK, atunci când au solicitat o autorizație de liberă practică.

Studenții norvegieni care au învățat în străinătate au cheltuit mai multe sute de mii de coroane pe o educație care s-a dovedit inutilă în țara lor de origine, potrivit publicației Aftenposten. Articolul a apărut în ediția online, pe 4 octombrie.

Numărul de asistenți medicali care n-au primit autorizație de liberă practică s-a dublat în numai câțiva ani. Aftenposten a scris anterior despre Marita Seilskjær, care a studiat în Australia și a primit diploma de asistent medical. Dar ea nu are voie să lucreze în Norvegia, deși colegii ei cu studii identice au primit autorizația solicitată, cu câțiva ani mai devreme. Cazul ei nu este singular. Anul trecut, 623 de asistenți medicali s-au aflat în aceeași situație.

Paradoxal, țara scandinavă se confruntă cu o mare nevoie de personal medical. Statisticile biroului central estimează că, până în 2030, se va înregistra un deficit de 40.000 de asistenți medicali.

Cea care se ocupă de recunoaștere studiilor în domeniul sănătății, din străinătate, este Autoritatea Norvegiană pentru Sănătate (SAK). Asistenții care s-au adresat Aftenposten susțin însă că rezultatul este aleatoriu și că este dificil să se știe cu adevărat care sunt criteriile de aprobare din partea SAK.

Kamilla Gundersen, absolventă în SUA, povestește că, atunci când a primit prima dată o înștiințare de la SAK, i s-a spus că mai are nevoie de puțină practică în geriatrie, pentru a-i fi eliberată autorizația. Câțiva ani mai târziu, când a depus o nouă cerere, a primit un răspuns complet diferit. De data asta, trebuia să-și reia studiile, de la început.

Asistenții medicali respinși de SAK se pot adresa Comitetului de Apel pentru Sănătate.

Despre motivele respingerii ne vorbește Kjell Magne Mørk, seful SAK.

”Ar putea fi mai multe motive. Avem o listă cu ceea ce este considerat a fi echivalentul educației norvegiene. Dacă se plânge cineva de decizie, poate depune o plângere în acest sens, solicitare care va fi analizată. Regimul de autorizare este făcut pentru a proteja calitatea și siguranța în domeniul sănătății. Este o sarcină pe care o luăm foarte în serios. Noi tratăm fiecare caz individual. Indiferent de profesie, sunt diferențe mari în domeniul educației individului”, susține șeful SAK. Acesta mai spune că, în viitor, urmează să fie introdusă o cerință obligatorie pentru un anumit număr de ore de studiu, care urmează să fie aprobată. Aceasta nu se regăsea anterior în lista de cerințe a SAK.

Articolul original poate fi găsit urmând linkul: http://www.aftenposten.no/jobb/Sykepleierne-Norge-ikke-vil-ha–7730045.html#.VDEg2Q0h4C0.facebook

Un comentariu la “Ca la loto: Dacă ai noroc, SAK te autorizează ca asistent medical. Dacă nu, ghinion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.