Asistentul medical, profesia momentului în Norvegia

Zilnic, 148 de posturi ca asistent medical sunt scoase la concurs Foto:www.nettavisen.no

Zilnic, 148 de posturi ca asistent medical sunt scoase la concurs
Foto:www.nettavisen.no

În fiecare zi apar aproximativ 148 de locuri disponibile pentru cei care lucrează în acest domeniu. Datele provin de la reprezentanţii NAV (echivalentul ANOFM românesc), iar cei care le-au centralizat sunt jurnaliştii publicaţiei nettavisen.no. Cele mai multe şanse de a-ţi găsi un job vacant le ai în Oslo, Akershus şi Hordaland.

Dacă eşti asistent medical şi ai autorizaţie norvegiană de lucru, iar limba nordicilor nu reprezintă o necunoscută pentru tine, locurile de muncă libere nu lipsesc. Ofertele angajatorilor curg pe bandă rulantă, cel puţin după cum reiese din datele oficiale furnizate de NAV (echivalentul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă). Zilnic apar 148 de posturi libere în domeniul asistenţei medicale. Până la sfârşitul lunii martie, peste 2.200 de job-uri îi aşteptau pe asistenţii medicali disponibili să aplice. Cifrele arată o creştere cu 11% faţă de luna martie a anului trecut.

Cele mai multe dintre locurile vacante în domeniul asistenţei medical sunt în Oslo, Akershus şi Hordaland.

Comerţul şi învăţământul vin din urmă, dar la mare distanţă

Potrivit datelor publicate de către jurnaliştii Nettavisen ieri, 27 martie, asistenţa medicală conduce detaşat în topul ofertelor de muncă, urmată de către serviciile de îngrijire şi, la mare distanţă, de comerţ, învăţământ sau servicii hoteliere.

Candidaţii se vor angajaţi pe termen lung, nu temporar

În ciuda ofertei bogate, mare parte dintre angajatori au dificultăţi în a-şi completa personalul. “Poate fi dificil să recrutezi. E a doua oară când dăm anunţ”, spune Line Stenerund, şefă de departament în cadrul unei firme de îngrijiri la domiciliu din Ski. Municipalitatea are două locuri libere, 100%, ca asistent medical pentru servicii de îngrijire la domiciliu.

Chiar dacă Akershus are legături rapide cu Oslo, în ceea ce priveşte transportul, iar condiţiile de trai şi de educaţie sunt dintre cele mai bune, numărul CV-urilor puse în aşteptare nu este neapărat unul mare. “Pentru pozițiile temporare pot fi puțini solicitanți. Cu pozițiile permanente este mai ușor”, explică Stenerud.

Oslo, Akershus şi Hordaland, Mecca celor care-şi caută un job

Practic, în fiecare zi apar 148 poziţii noi pentru asistenţi medicali şi moaşe, o creștere de 11% faţă de luna martie a anului trecut. După asistenţii medicali, urmează în top îngrijitorii şi infirmierii şi, la mare distanţă, lucrătorii din magazine şi profesorii.

Cei mai mulţi angajatori care vor să-şi completeze lista personalului provin din Oslo, Akershus şi Hordaland. La finele lunii trecute, în total erau 18.645 posturi vacante pe piața norvegiană a muncii, potrivit reprezentanţilor NAV. Practic, au fost publicate 1.243 de anunţuri, zilnic. Oslo a fost judeţul care a condus detaşat, cu 2.815 locuri sau 188/zi. Pe locurile următoare se situează Akershus (1779), Hordaland (1690), Rogaland (1293) şi Nordland (1209).

Şomaj de 3,9% în rândul norvegienilor

Conform datelor oficiale centralizate de publicaţia nettavisen.no, 107.300 norvegieni erau şomeri la finele lunii martie, ceea ce reprezintă 3,9% din forţa de muncă. Comparativ cu luna martie a anului trecut, printre domeniile cele mai căutate în acest moment se numără construcţiile, brokerajul şi consultanţa.

Poţi găsi articolul original urmând linkul:

http://www.nettavisen.no/na24/innenfor-disse-yrkene-er-det-jobbtilbud-i-fleng/3423218115.html

8 comentarii la “Asistentul medical, profesia momentului în Norvegia

  1. asistent Autor postare

   Am si eu o curiozitate: FEG nu intra la categoria scoli postliceale? 🙂
   Sunt acceptati si absolventii scolilor postliceale, cu siguranta.

  1. asistent Autor postare

   Buna seara! In Oslo, ca si in orice alt oras norvegian, veti avea de indeplinit conditiile cerute de angajator. Uitati-va putin peste rubrica Pasi de urmat si printre anunturile postate si e posibil sa aflati raspunsul. Succes!

 1. ShamanuL

  Dragilor, ca un asistent care lucreaza in Norvegia va transmit: primul pas, obtinerea autorizatiei de asistent in Norvegia. Aplicatia se trimite la http://www.sak.no
  Tot acolo gasiti si cele necesare! Toate traduse si legalizate, se accepta si in engleza! Cel mai mult va va tine in loc Certificatul de Conformitate de la Bucuresti! (6 luni am stat eu), daca se mai cere! Prelucrarea datelor la SAK dureaza intre 2 si 4 luni. Eu sunt cei mai in tema sa raspunde la intrebari legate de FEG, postliceala, colegiu etc. Si mai e o taxa de pana in 2.000 NOK, adica vreo 200 E
  Apoi odata autorizatia primita (de vreo cativa ani nu se mai trimite pe hartie, ci doar electronic) e cam greu de primit job direct din tara! Adica iti tre dreptul de resedinta obtinut de la Politia Norvegiana (poate dura intre 6 luni si 5 min-depinde de oras, zona), apoi CNP-ul norvegian (temporar sau definitiv, se uita efectiv la fata si decid cei de la ghiseu), iar apoi da, poti aplica pt un job BINE platit, in conditii decente, dar si cu multe ciudatenii si ciudati!
  Bafta!

  1. asistent Autor postare

   Certificatul de conformitate nu mai este necesar, cel putin pentru promotiile recente. Iar taxa este de 1665 nok, asa cum am specificat si pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.