Asistenții medicali norvegieni, nemulțumiți că sunt suprasolicitați

Vigdis Jarness Reisæter, care și-a dat demisia săptămâna trecută Foto: arhiva personală

Vigdis Jarness Reisæter, care și-a dat demisia săptămâna trecută
Foto: arhiva personală

  • alergând de la un pacient la altul grija față de calitatea serviciilor oferite nu are decât de suferit, cred cadrele medicale scandinave
  • unii dintre cei care îngrijesc acum bolnavi își aleg alte meserii, mai liniștite și mai bine plătite
  • ministrul Sănătății recunoaște că este nevoie de suplimentarea personalului
  • conform statisticilor, în acest moment ar fi nevoie de încă aproximativ 6.000 de asistenți medicali și infirmieri

Și în Norvegia cadrele medicale sunt nemulțumite de faptul că nu-și mai pot face meseria așa cum ar trebui. Conform unui articol publicat în urmă cu o zi în ediția on-line a NRK, unii asistenți medicali aleg să-și dea demisia din cauza condițiilor actuale din sistemul sanitar. Un astfel de caz este cel al al lui Vigdis Jarness Reisæter, care a renunțat la contractul de muncă din cauza suprasolicitării.

“Mi-am dat demisia pentru că simt că nu mai pot să-mi îndeplinesc slujba într-o manieră corectă,  pe care pacienții noștri o merită”, spune Vigdis Jarness Reisæter.

Reisæter a renunțat la contractul de muncă încheiat cu un centru de îngrijire din Oppegård, Akershus, din cauza condițiilor de lucru la azil. Toate reducerile bugetare și toate măsurile luate de autorități până acum n-au făcut decât să mărească volumul de muncă și să aducă responsabilități mai mari, este de părere ea. În același timp, condițiile de lucru au devenit mai proaste, iar personalul este insuficient. Atât asistenții medicali, cât și infirmierii ajung să alerge de la un pacient la altul. Chiar și așa, cu greu reușesc să îndeplinească toate sarcinile de lucru.

Din cauză că salariile nu sunt pe măsura muncii, iar stresul și suprasolicitarea din ultimii ani își spun cuvântul, unii asistenți medicali renunță și se reorientează profesional.

Conform statisticilor, în Norvegia deficitul de personal din domeniul sănătății depășește 6.000 de cadre medicale.

Ministrul Sănătății declară că știe care sunt problemele și că vor trebui luate măsuri în acest sens.

Articolul integral poate fi citit urmând linkul:

https://www.nrk.no/norge/sykepleier-sluttet-pa-grunn-av-underbemanning-1.14283218?fbclid=IwAR1UaCxNprBpsviteKOlUPCgM-1mE4NOPOSntuQ7mgVmzNVS2pFk7qzgOKs

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.