11.000 de români lucrează, oficial, în Norvegia

  • cei mai mulți muncesc pe șantierele navale, dar sunt și ingineri, medici, economiști, educatori sau artiști
  • țiganii cerșesc din cauza sărăciei, susține ambasadorul României în Norvegia, Daniel Ioniță
  • nici la capitolul infracțiuni nu stăm mai bine * românii ocupă locul 2 în ceea ce privește numărul de infractori din închisorile țării scandinave

 

Oficial, numărul românilor care lucrează legal în Norvegia depășește 11.000 de persoane. Mare parte dintre conaționalii noștri care au contracte de muncă sunt contructori navali, medici, profesori, artiști, ingineri, economiști sau educatori. În același timp, în Oslo cerșesc mai mulți țigani decât în alte capitale europene, crede ambasadorul României în Norvegia, Daniel Ioniță.

Într-un interviu publicat pe site-ul www.osloby.no, Ioniță susține că țiganii ajung în Norvegia din cauza sărăciei.

“Călătoria este parte din tradiția și identitatea romilor . Ei au fost întotdeauna în căutarea unei vieți mai bune. Din păcate, foarte puțini dintre aceștia au educația necesară pentru a-și găsi un loc de muncă stabil”, a spus ambasadorul României în Norvegia.

Întrebat dacă cerșetoria ar trebui interzisă, acesta a fost rezervat. “Politicienii norvegieni trebuie să decidă ce e mai bine pentru Norvegia”, a afirmat acesta. În prezent, cetățenii români certați cu legea reprezintă al doilea cel mai mare grup de deținuți străini din închisorile norvegiene. Cu toate acestea, nordicii nu trebuie să pună ștampila pe toți românii, iar indivizii trebuie trași la răspundere personal, pentru acțiunile lor.

Două miliarde de coroane, doar pentru dezvoltare

România primește două miliarde de coroane din Fondul Norvegiei SEE până în 2016. Întrebat cum vor fi folosiți acești bani, reprezentantul României în Oslo a declarat că ajutorul financiar va fi distribuit către 23 de domenii diferite, cum ar fi justiția, drepturile omului, industria verde, construcțiile navale, sănătatea, cultura și cooperarea maritimă. O parte din bani vor merge pentru a ajuta persoanele de etnie romă direct la ei acasă, în ceea ce privește învățământul, sănătatea și spațiul locativ.

Daniel Ioniță le recomandă norvegienilor să viziteze Bucureștiul, care are o bogată cultură, istorie și o arhitectură deosebită. Delta Dunării nu este nici ea de neglijat, iar vinul românesc este în top, parte a culturii și istoriei noastre, susține Ioniță.

Articolul original poate fi găsit urmând linkul:

http://www.osloby.no/Det-finnes-flere-enn-11000-rumenere-i-vanlige-jobber-i-Norge-7617583.html#.U6-jwfl_snJ

Multi romani lucreaza in constructiile navale

Multi romani lucreaza in constructiile navale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.