Articole din presa norvegiană

Articole din presa norvegiana Asistenții medicali cer majorarea salariilor

Asistenții medicali sunt slab remunerați, în comparație cu cei mai mulți salariați. Acest lucru reiese dintr-o analiză efectuată la nivelul veniturilor în 24 de țări OECD.

În cele mai multe țări, lefurile asistenților medicali sunt situate peste media altor remunerații. Acest lucru este scos în evidență în revista lucrătorilor medicali, Sykepleien.

Norvegia ocupă abia locul 16 în clasamentul celor 24 de țări OECD, dacă luăm în calcul salariul asistenților medicali, raportat la salariul mediu. Țara scandinavă e pe picior de egalitate, din acest punct de vedere, cu Slovenia, Estonia și Italia.

Tinerii se feresc să lucreze în sănătate

Analiza a fost făcută ținând cont de veniturile obținute în 2013 și apare în raportul OECD. “Acest lucru confirmă faptul că avem o problemă de evaluare atunci când vine vorba de competențele asistenților medicali. Mă îngrijorează, mai ales pentru că știm că avem o nevoie mare și în creștere pentru asistente medicale. Pentru ca tinerii să aleagă profesia aceasta, este necesar ca asistentele medicale să fie plătite mai bine”, spune Merete Morken Norheim , reprezentantul asistenților medicali de la Universitatea din Oslo. Aceasta a început să lucreze ca asistentă medicală în urmă cu 15 ani.

Pentru tinerii de azi, îngrijirea medicală ca profesie nu este o opțiune aflată în topul preferințelor acestora.

Ungaria și Slovacia, la subsolul clasamentului

În medie, în Luxemburg și Israel venitul unei asistente medicale este cu 40 la sută mai mare decât media. În Statele Unite, diferențele sunt mai mici, de 30 la sută. În același timp, în Grecia, Spania, Australia și Germania asistenții medicali își pun în portofel, lunar, cu 20 la sută mai mult decât o fac alți angajați. Cel mai prost, la acest capitol, stau Slovacia și Ungaria, unde personalul medical câștigă cu 20 la sută mai puțin decât media pe țară.

“Sperăm să nu mai vorbim la pereți

“Studiul este interesant în raport cu salariul care va fi stabilit în această primăvară”, spune liderul asistenților medicali, Eli Gunhild By. “Salariile nu sunt suficient de convingătoare pentru noi, în raport cu țările cu care ne place să ne comparăm. Avem, de asemenea, o parte a angajatorilor care sunt mai preocupați de păstrarea salariului mic decât să asigure condiții optime de recrutare”, spune Gunhild By.

Raportul nu face decât să confirme ceea ce era de mult timp evident. Efectele concluziilor incluse în raport sunt așteptate cu sufletul la gură de către asistenții medicali. „Sperăm să nu mai vorbim la pereți”, punctează By. „Este jenant ca Norvegia, care se consideră o țară egală cu alte națiuni, să nu aprecieze corect asistența medicală”, este de părere Eli By.

În industrie, creșteri mai mari

Problema lefurilor mici a fost pusă și de unul dintre cele mai mari sindicate din Norvegia. Dezideratul acestuia este de asigura salarii egale și de a crește puterea de cumpărare, în special pentru profesiile slab remunerate pe care le reprezintă. Acum, trebuie luate măsuri pentru a reduce decalajul, spune șeful de sindicat Mette de Nord . Între 2008 și 2013 venitul mediu al unui lucrător industrial a cunoscut o creștere de 110.000 NOK. Spre deosebire de acesta, salariul unei asistente medicale a cunoscut doar o majorare de 73.000 de coroane, în ultimii cinci ani.

Bugetul de stat ar trebui să se umfle cu 3,5%

Angajatorii și cei mai mulți dintre norvegieni trebuie să fie conștienți că sunt necesare cunoștinte de specialitate pentru o situație de urgență, spune liderul Fagforbundet Mette Nord. Luând în calcul creșterea salariilor în bugetul de stat, Mette Nord estimează că o majorare cu 3,5% a acestuia ar rezolva problema. Preocuparea permanentă pentru pregătirea forței de muncă și respectarea deplină a drepturilor angajaților din sistemul medical vor completa lipsurile, alături de satisfacerea cerințelor salariale.

Sursa http://www.dagsavisen.no/samfunn/norske-sykepleiere-tas-for-gitt/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.