Înregistrarea UDI

udi_logo

Documente necesare:

  • Pașaport, original și copie
  • Copie a formularului completat pe https:/selfservice.udi.no
  • O poză tip pașaport
  • Contract de închiriere sau orice poate demonstra că ai unde locui în Norvegia
  • Formularul special de pe www.udi.no (Directoratul norvegian de imigrări), semnat de angajator
  • Un document care să ateste studiile și durata lor și/ sau document care să ateste experiența de lucru, respectiv cartea de muncă sau dovada de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în care să fie precizată lista angajatorilor, perioada lucrată, funcția deținută. Notă: numai dacă se cere experiență pe post
  • CV
  • Formularul semnat
  • Te poți muta în Norvegia și poți începe să lucrezi imediat, dar trebuie să te înregistrezi în maxim trei luni de la sosirea în Norvegia. Este necesar să te înregistrezi o singură dată, indiferent cât de mult vei locui în Norvegia. Poți, de exemplu, să începi ca student aici și apoi să te angajezi, după terminarea studiilor, fără să mai fie nevoie să te re-înregistrezi.
  • Dacă îndeplinești condițiile de înregistrare, nu vor fi probleme în eliberarea certificatului de înregistrare.

    Înregistrarea este liberă (gratis).

 Acte adiționale:

  • Dacă aplici dintr-o țară, alta decât țara ta, este necesar un document care să ateste faptul că ai locuit în ultimele șase luni în respectiva țară
  • Dacă oferta nu este pentru perioadă continuă (este sezonieră) sau nu e full-time, este nevoie de o explicație pentru asta, din partea angajatorului
  • Dacă se cere calificare pentru postul respectiv, trebuie să ai o autorizație de la autoritatea competentă, respectiv SAFH
  • Dacă job-ul e intermediat de o agenție de recrutare, vor fi necesare consimțământul clientului pentru angajare, plus documentația de la agenție care să ateste că salariul e relevant pentru abilitățile tale. Mai mult, agenția trebuie să fie înregistrată și autorizată de Autoritatea de Inspecție a Muncii.

Notă: Angajatorul poate vorbi la Directoratul pentru Imigrări, dacă dorești, pentru a ușura procesul de obținere a permisului. Dacă vrei să lucrezi până când obții permisul de rezidență, poate fi eliberat un permis temporar, în baza unei declarații pe propria răspundere. După cinci ani se poate obține un permis permanent de ședere.